четвъртък, 20 август 2015 г.

I. Българска кухня - Салати

Шопска салата
приготвя се от нарязани краставици, домати, лук, магданоз, печени или сурови чушки, настъргано бяло саламурено сирене и овкусени със сол и олио.


Овчарска салата
приготвя се от нарязани краставици, домати, лук, магданоз, печени или сурови чушки,шунка, сварено яйце, кашкавал, настъргано бяло саламурено сирене и овкусени със сол и олио.


Редена салата
салата от нарязани на половинки домати и на шайби краставици, овкусени със сол, оцет и олио, поръсени с нарязан магданоз.

Бобена салата
салата от сварен боб, кромид лук, моркови, чубрица, която може да се консумира и като гарнитура към основно ястие. Може да беде смесена с лютеница.

Картофена салата
приготвя се от сварени и нарязани на кубчета картофи, ситно нарязан лук и магданоз, маслини, овкусява се със сол, оцет, олио.

Салата от люти чушлета

приготвя се изпечени и цепнати на две люти чушлета, магданоз и чесън, които се овкусяват със сол, олио и оцет.

Зелена салата

приготвя се нарязани маруля, зелен лук, репички, краставица, които се овкусяват със сол, олио и оцет.

Мешана салата

продукти, като за редена салата но нарязани на кубчета - домати и краставици, овкусени със сол, оцет и олио, поръсени с нарязан магданоз. Към мешаната салата обикновено се добавя кромид лук, като се предпочитат сортове с виолетова люспа, познати в някои райони като "воднян кромид".






Няма коментари:

Публикуване на коментар