Шопска салата
приготвя се от нарязани краставици, домати, лук, магданоз, печени или сурови чушки, настъргано бяло саламурено сирене и овкусени със сол и олио.
Овчарска салата
приготвя се от нарязани краставици, домати, лук, магданоз, печени или сурови чушки,шунка, сварено яйце, кашкавал, настъргано бяло саламурено сирене и овкусени със сол и олио.
Редена салата
салата от нарязани на половинки домати и на шайби краставици, овкусени със сол, оцет и олио, поръсени с нарязан магданоз.
Бобена салата
салата от сварен боб, кромид лук, моркови, чубрица, която може да се консумира и като гарнитура към основно ястие. Може да беде смесена с лютеница.
Картофена салата
приготвя се от сварени и нарязани на кубчета картофи, ситно нарязан лук и магданоз, маслини, овкусява се със сол, оцет, олио.
Салата от люти чушлета
приготвя се изпечени и цепнати на две люти чушлета, магданоз и чесън, които се овкусяват със сол, олио и оцет.
Зелена салата
приготвя се нарязани маруля, зелен лук, репички, краставица, които се овкусяват със сол, олио и оцет.
Мешана салата
продукти, като за редена салата но нарязани на кубчета - домати и краставици, овкусени със сол, оцет и олио, поръсени с нарязан магданоз. Към мешаната салата обикновено се добавя кромид лук, като се предпочитат сортове с виолетова люспа, познати в някои райони като "воднян кромид".
Няма коментари:
Публикуване на коментар